Elk hulpmiddel dat transcribeert richt zich op een specifieke niche en Sonix heeft gekozen voor degenen die vergaderingen of presentaties opnemen en vervolgens een getypte versie nodig hebben om te doorzoeken of te verspreiden.
Daarom kan het net zo nuttig zijn voor een student als voor een leidinggevende, omdat het transcripties levert die gemakkelijk geïndexeerd kunnen worden voor toekomstig gebruik.
Maar om succesvol te zijn voor deze taken, moet de software nauwkeurig en betaalbaar zijn.
Is Sonix.ai dat hulpmiddel en kan een online service concurreren met een geïnstalleerde applicatie?
Wil je Sonix.ai proberen? Bekijk de website hier
Paketten en prijzen

Zoals bij veel transcriptieservices is het kostenmodel van Sonix gebaseerd op tijd. Om precies te zijn, de lengte van elke opname die je uploadt naar de service om te verwerken, en de kosten van die bron bedragen $10 per uur als je de pay-as-you-go Standard-service gebruikt.
De kosten per uur kunnen worden verlaagd naar $5 als je je aanmeldt voor de Premium-abonnementsdienst voor $22 per maand voor elke gebruiker. En er zijn kwantumkortingen beschikbaar voor bedrijven die meer dan 100 uur per maand willen laten transcriberen.
Het Standard-plan heeft de meest basale functies, en Premium voegt extra functies toe zoals toegang voor meerdere gebruikers en delen van teams. En Enterprise heeft alles wat Premium biedt met veel extra administratie en een verbeterd ondersteuningsmodel.
Sonix is een van de duurdere transcriptieservices en zeker niet iets dat de meeste studenten of thuisgebruikers zich redelijkerwijs kunnen veroorloven.
Uiterlijk van de website

De website my.sonix.ai valt op door zijn strakke ontwerp en het aanmaken van een account is kosteloos. Hoewel Sonix op dit moment alleen als webgebaseerde service beschikbaar is en geen mobiele app heeft om audio-opnames te maken en te verzenden voor verwerking, zijn er eenvoudige oplossingen om dit te omzeilen. We zullen deze later in dit artikel bespreken.
Het Sonix.ai Dashboard: Uw startpunt voor transcriptie
Elke transcriptietaak begint op het Sonix.ai dashboard. Hier kun je al getranscribeerde audio bekijken en nieuwe audio toevoegen voor verwerking. Het systeem, ontworpen voor meerdere gebruikers, bevat een virtueel mappensysteem om transcripties op een geschikte manier te organiseren.
Wanneer je op ‘uploaden’ klikt, kom je op een pagina waar je meerdere bestanden in het systeem kunt plaatsen. Als je account voldoende krediet heeft, kun je deze bestanden laten verwerken.
Ondersteunde bestandsformaten en uploadtips
Sonix ondersteunt alle standaard audiobestandsformaten, waaronder wav, mp3, mp4a, aiff, acc, ogg en wma. Je kunt ook bepaalde videoverpakkingsstructuren uploaden. Houd er rekening mee dat de maximale bestandsgrootte 4GB is. Als je een groot 4K-videobestand wilt uploaden, raden we je aan een ander hulpmiddel te gebruiken om de audio te splitsen. Dit versnelt het uploadproces.
Ook een directe link naar een Youtube Video kan gebruikt worden (beta) wat, afhankelijk van de kwaliteit audio, direct resulteert in een transcript.
Een andere manier om het uploaden te versnellen, is door gebruik te maken van een cloud-opslagfaciliteit zoals Google Drive, One Drive, Box of Dropbox en deze direct aan je account te koppelen. Je kunt ook Gmail gebruiken om het systeem te e-mailen, wat een elegantere workflow creëert dan bestanden op een webpagina te droppen.
Automatisering en verbeterde nauwkeurigheid
Deze automatisering is mogelijk dankzij Zapier, wat een bredere integratie mogelijk maakt als je bedrijf heeft geïnvesteerd in deze technologie om bedrijfsprocessen te koppelen. Een extra voordeel is dat je bestaande transcripties samen met het audio- of videobestand kunt uploaden. Dit versnelt het proces en verbetert de nauwkeurigheid.
Opnames en transcripties

De ‘Opnames’-pagina op Sonix.ai is het resultaat van aanzienlijke inspanningen, zowel in termen van de AI-technologie die nodig is om menselijke spraak te interpreteren, als de codering die nodig is om de pagina zelf te creëren.
Vergelijken en verbeteren van audio en transcripties
Op deze pagina kun je zowel de audio als het bijbehorende transcript bekijken, vergelijken en handmatig verbeteren. Dit omvat het aanbrengen van details zoals sprekerwijzigingen en correcties van misinterpretaties. Als je een transcript wilt doorwerken om de tekst te verfijnen, is dit de plek waar je begint. Het gebruiksgemak en de duidelijke structuur van deze pagina zijn het resultaat van doordachte ontwerpinspanningen.
Kleurcodering voor betrouwbaarheid
Sonix.ai gebruikt kleurcodering om aan te geven welke delen van de transcriptie mogelijk onnauwkeurig zijn. Hoewel deze functie nuttig kan zijn, is het belangrijk om te weten dat Sonix.ai soms ook fouten kan maken in delen die als ‘Zeer betrouwbaar’ zijn gemarkeerd.
Synchronisatie van audio en tekst
Een van de beste aspecten van deze pagina is de synchronisatie van audio-afspelen en tekst. Wanneer je de cursor in de tekst plaatst, verplaatst de afspeelpositie zich naar hetzelfde gedeelte in de audio. Dit maakt het bewerken en vergelijken van de transcriptie met de originele audio zeer intuïtief.
Markeringen, aantekeningen en tijdcode-aanpassingen
Naast het bewerken van de transcriptie, kun je ook secties markeren in verschillende stijlen en aantekeningen maken naast de transcriptie. Je hebt ook de mogelijkheid om de tijdcode aan te passen, wat handig kan zijn als de opname begint met een lange pauze of een ongewenste inleiding.
Nauwkeurigheid van Sonix.ai: Een kritische evaluatie

Sonix positioneert Sonix.ai als ‘De beste geautomatiseerde transcriptiesoftware aangedreven door geavanceerde AI’. Onze tests suggereren echter dat de nauwkeurigheid sterk afhankelijk is van de kwaliteit van de opname en andere factoren die niet gemakkelijk te controleren zijn.
Prestaties bij verschillende opnametypes
Bij het verwerken van historische spraakopnames ondervonden we problemen met sommige sprekers, zelfs als ze voor ons duidelijk klonken. Dit stond in contrast met recentere opnames, waarbij de nauwkeurigheid acceptabel was, maar niet uitmuntend. We concludeerden dat de benadering van Sonix afhangt van aannames die wel of niet werken, afhankelijk van de spreker en de kwaliteit van de opname.
Zelfanalyse en kleurcodering
Interessant is dat de service zijn transcripties een kleurcode geeft op basis van hoe zeker het is van wat er wordt gezegd. Deze zelfanalyse is zeer onthullend. In sommige gevallen identificeert het correct dat een gedeelte mogelijk onnauwkeurig is, maar in andere gevallen is het zeker van een gedeelte dat het volledig verkeerd heeft getranscribeerd.
Problemen met ongrammaticale spraak en technische termen
Sonix lijkt moeite te hebben met mensen die geen grammaticaal perfect proza spreken. In een poging om hun spraak begrijpelijker te maken, verwijdert het soms woorden uit hun zinnen, wat resulteert in een meer dramatische stijl. Dit maakt de transcriptie leesbaarder, maar niet representatief voor wat er daadwerkelijk is gezegd.
Formele namen en technische woorden of afkortingen vormen een ander probleemgebied. Je kunt deze aanpakken door ze toe te voegen aan het aangepaste woordenboek, maar dit vereist extra werk.
Professionele transcribenten voor perfecte transcripties
Voor degenen die een perfecte transcriptie nodig hebben, biedt Sonix een selectie van professionele transcribenten die door een opname kunnen werken en deze problemen kunnen oplossen. Dit ondermijnt echter enigszins het doel van geautomatiseerde transcriptie.
Sonix presteert beter als de kwaliteit van de opname en de helderheid van de spreker hoog zijn. De spreker dient ook duidelijk te spreken om de kwaliteit hoog te houden.
Toch is opvallend vaak de vertaling erg goed, en vraagt het om wat kleine aanpassingen hier en daar, om de tekst nauwkeurig te krijgen.
Beveiliging van Sonix

De beveiligingsfocus van Sonix.ai ligt op de servers waar de audio wordt verwerkt en de transcripties worden opgeslagen.
Encryptie en toegangscontrole
Al het verkeer naar Sonix.ai wordt versleuteld met TLS (Transport Layer Security). Zodra de bestanden op de server staan, worden ze beschermd door meerdere lagen firewall en inbraakbeveiliging. Alle gegevens worden afgeschermd met AES-256 server-side encryptie. Het bedrijf verzekert dat werknemers geen toegang hebben tot opnames of transcripties, tenzij daar expliciet toestemming voor is gegeven.
Beveiligingsproblemen en verbeterpunten
Een belangrijk probleem met deze aanpak is dat een eenvoudige login en wachtwoord alle beveiligingsmaatregelen kunnen omzeilen. Sonix.ai biedt geen twee-factor authenticatie en heeft geen gemakkelijk toegankelijk logboek van wie toegang heeft tot bestanden en wanneer. Dit kan worden gezien als een overdreven vertrouwen in de integriteit van de gebruikers. Kortom, de beveiliging moet beter en het bijhouden van gebruikersactiviteiten moet meer prioriteit krijgen.
Conclusie over Sonix.ai
Gezien de relatief hoge prijs van Sonix.ai, hadden we verwacht dat het beter zou presteren dan het deed. Misschien hadden we pech met onze keuze van bestanden om te transcriberen, maar het systeem leek nog steeds een aantal fouten te maken. Met 30 minuten testen kan je een eind komen, wanneer de kwaliteit van de opname zo hoog mogelijk is.
Snelheid, gebruiksgemak en prijs
Aan de positieve kant is Sonix.ai snel en opmerkelijk eenvoudig te gebruiken. We raden echter aan om een paar voorbeeldopnames door het systeem te laten verwerken voordat je een abonnement neemt. Het grootste probleem met Sonix.ai zijn de hoge kosten. Zelfs als het de juiste tool is voor jouw specifieke behoeften, zijn er elders goedkopere manieren om audio in tekst om te zetten.