Midjourney, ai kunst of kitsch?

Ben je een creativeling of kunstliefhebber die op zoek is naar een unieke en innovatieve manier om kunst of media te maken? Wil je gewoon een mooie afbeelding maken, of zoek je inspiratie voor je werk?

Dan is “Midjourney” een absolute aanrader, de AI-kunstgenerator die geavanceerde algoritmen van kunstmatige intelligentie gebruikt om unieke meesterwerken te maken.

Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om je eigen persoonlijke kunst te maken met je favoriete kleuren, stijlen en thema’s, allemaal met een beschrijving en één klik op de knop.

Blijf lezen om de verbazingwekkende functies en mogelijkheden van “Midjourney” te ontdekken en hoe het een revolutie teweegbrengt in de wereld van de kunst.

Gegenereerde AI afbeelding met Midjourney
prompt: if midjourney was a person, photorealistic beautiful cyborg female :: white background

Wat is Midjourney

Midjourney is een AI-kunstgenerator die werkt vanuit Discord en zijn gebruikers de mogelijkheid biedt om alles te maken wat ze zich kunnen voorstellen.

Het platform maakt gebruik van geavanceerde algoritmen van kunstmatige intelligentie om unieke, gepersonaliseerde kunstwerken te produceren, waardoor het toegankelijk en bruikbaar is voor mensen van alle generaties, of het nu voor de lol is of voor zakelijke doeleinden.

Is Midjourney gratis?

Op dit moment bieden ze een gratis trial aan, daarna wordt het een betaalde dienst. Dus je kan aardig wat ‘proberen’ voor je besluit een abonnement te nemen om meer te kunnen maken. Wat neerkomt op ongeveer 40 Generaties die je gratis kunt maken.

Hierna stopt het platform met verwerken van commando’s, tot je via de website een abonnement hebt genomen. Dit abonnement is beschikbaar vanaf € 10.- excl. btw. ( als je voor maandelijks betalen kiest), en geeft je c.a. 200 extra generaties.

Hoe werkt het?

Om de AI te kunnen gebruiken moet je een paar simpele stappen doorlopen. Hieronder alvast uitgelegd voor je en stapsgewijs te volgen.

Discord account aanmaken of inloggen

Als eerst heb je een discord account (link naar website) nodig. De meeste gebruikers zullen deze al hebben of kennen. Je hebt dit account nodig, omdat je testperiode van Midjourney gelinkt wordt aan jouw Discord-gebruikersnaam.

Website Midjourney bezoeken

Ga vervolgens na het opzetten of inloggen op jouw Discord account naar de website van Midjourney. Hiermee kan je ook op de website van Midjourney jouw gegenereerde werken terugzien.

De website ziet er als volgt uit, en je klikt op de knop “Join the Beta”, zoals hieronder afgebeeld:

Eerste bezoek Midjourney discord

Zodra je bent ingelogd ga je naar een van de “Newcomer Rooms”. Welke je kiest maakt niet veel verschil.

Eenmaal binnen het ‘newcomer’ kanaal zie je talloze mensen vrijwel continu commando’s proberen, en zie je hoe anderen afbeeldingen genereren.

Dit is handig om even doorheen te scrollen om zo te zien wat er mogelijk is, en welke commando’s je kunt gebruiken.

Commando gebruiken en resultaat verwerken

Om zelf afbeeldingen te genereren type je het volgende onderin de chat balk: /imagine (gevolgd door een spatie), dit ziet er dan als volgt uit:

Om je een voorbeeld te geven heb ik bijvoorbeeld het volgende ingevoerd:

Je ziet in mijn commando dat ik aan het einde twee keer dubbele punt gebruik :: Dit doe je om aan te geven dat de AI deze commando’s uit elkaar houdt. Dus mijn eerste prompt is “dog made from butter” en als tweede detail geef ik aan “melting”. Het resultaat is als volgt:

“Dog made from butter :: melting”

Je krijgt altijd 4 vakken of generaties, waar je verder op kan laten ontwikkelen, of die je graag gedetailleerder als enige optie wilt laten genereren.

Je creatie verder laten ontwikkelen

Onder de gegenereerde afbeelding heb je vervolgens de keus uit verschillende knoppen:

De bovenste rij, U1 t/m U4 betekent: Opschalen van het 1e, 2e, 3e, of 4e vak. Gelezen van links naar rechts, boven naar beneden.

De onderste rij, V1 t/m V4 betekent: Variaties, hiermee gebruik je een van de vier als basis, om meer afbeeldingen te maken die er op lijken. Hieronder laat ik zien wat er met beide gebeurt als je hier op klikt:

De laatste knop betekent simpelweg: “Opnieuw genereren” Hij gebruikt dan hetzelfde commando, om nieuwe afbeeldingen te laten zien.

Opschalen

Opschalen ( U knuppen) gebruik je als je iets ziet dat je graag wilt bewaren/opslaan.

opgeschaalde versie van het ingevoerde commando
Opgeschaalde afbeelding op basis van afbeelding 4: knop, U4

Variaties

Variaties gebruik je als het bijna is wat je zoek, en je wilt toch wat meer keus.

verschillende variaties op basis van een gekozen afbeelding
Variaties op basis van afbeelding 4: knop, V4

Reroll/opnieuw

Als je niets ziet wat je wat lijkt kan je opnieuw genereren. Ander commando kan ook.

opnieuw genereren van nieuwe ontwerpen op basis van het commando
Opnieuw genereren, volledig andere afbeeldingen maken.

Opslaan en gebruiken van je creatie

De laatste stap, als het resultaat leuk genoeg is om te gebruiken, sla je deze simpelweg op. Ook kan je via de website van Midjourney als je gegenereerde afbeeldingen terugvinden:

Je gegenereerde afbeeldingen terugvinden op de website van Midjourney
Je gegenereerde afbeeldingen terugvinden op de website van Midjourney

5 Voorbeelden van AI afbeeldingen

Nog een paar voorbeelden van gegenereerde afbeeldingen. In de beschrijving onder de afbeelding zie je het gebruikte commando.

woman made entirely out of electrical wires of different colors, on knees bending over backwards
woman made entirely out of electrical wires of different colors, on knees bending over backwards
blue ink drawing japanse hills trees small boat with fisherman calm
blue ink drawing japanse hills trees small boat with fisherman calm
marble jellyfish statue
marble jellyfish statue
harry potter
harry potter –niji
dog inside hot-dog
dog inside hot-dog

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Midjourney

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Midjourney is het gebruiksgemak. Het is zo ontworpen dat het voor iedereen toegankelijk is, ongeacht je artistieke vaardigheden of technische kennis. Je hoeft geen professionele kunstenaar te zijn of ervaring te hebben met grafische ontwerpsoftware, want het platform doet al het werk voor je.

Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die voor het eerst digitale kunst willen proberen, of voor degenen die snel unieke kunstwerken willen genereren voor zakelijk of persoonlijk gebruik.

Snelheid

Een ander voordeel is de snelheid en efficiëntie van het platform. Met Midjourney kun je in enkele seconden hoogwaardige kunstwerken maken, zonder dat je uren of dagen aan een enkel stuk hoeft te besteden. Dit maakt het ideaal voor bedrijven en particulieren die in korte tijd meerdere kunstwerken moeten maken.

Zoals elke technologie zijn er voor- en nadelen aan het gebruik van Midjourney. Een van de grootste voordelen is de mogelijkheid om gemakkelijk uniek artwork van hoge kwaliteit te maken. Dit bespaart tijd en middelen, waardoor het ideaal is voor bedrijven en particulieren die in korte tijd meerdere kunstwerken moeten genereren.

Nadelen

Er zijn echter ook enkele potentiële nadelen aan het gebruik van AI-kunstgeneratoren zoals Midjourney. Een van de belangrijkste bezwaren is dat het geproduceerde kunstwerk de persoonlijke toets en creativiteit kan missen die afkomstig is van door mensen gemaakte kunst.

Naarmate de technologie zich ontwikkelt, bestaat bovendien het risico dat AI-gegenereerde kunstwerken te gewoon worden en hun waarde en bijzonderheid verliezen.

Is dit de toekomst?

Midjourney is nog maar het begin van wat er mogelijk is met AI in de wereld van de digitale kunst. Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, kunnen we in de toekomst nog geavanceerdere en geavanceerdere AI-kunstgeneratoren verwachten. Dit zal digitale kunst niet alleen toegankelijker maken, maar ook nieuwe mogelijkheden scheppen voor kunstenaars en creatieven om nieuwe vormen van kunst en expressie te verkennen en ermee te experimenteren.

Conclusie

Midjourney is een spannend en innovatief platform dat de manier waarop we over digitale kunst denken verandert. Met zijn gebruiksgemak en vermogen om snel kunstwerken van hoge kwaliteit te maken, heeft het de potentie om de wereld van digitale kunst te revolutioneren en nieuwe mogelijkheden te openen voor kunstenaars en creatieven.

Of je nu een doorgewinterde kunstenaar bent of gewoon op zoek naar een leuke en creatieve uitlaatklep, Midjourney is een platform dat het ontdekken waard is.

Probeer Midjourney hier.