ChatGPT, de krachtigste virtuele assistent voor alles?

Heb je ooit een virtuele assistent gewenst die je vragen kan beantwoorden en taken met gemak kan uitvoeren? Die net als Siri of Alexa, met een simpel commando precies doet wat je er van vraagt?

Maak kennis met ChatGPT, het nieuwste en op dit moment beste AI-model ontwikkeld door OpenAI. Dit nieuwe en verbeterde AI-model is helemaal klaar om de manier waarop we met technologie omgaan te revolutioneren.

Hieronder vind je meer informatie over wat ChatGPT kan, het verschil met het “oude” GPT3 model, en voorbeelden van toepassingen.

ChatGPT de behulpzame virtuele assistent die alles lijkt te kunnen met blauwe achtergrond

Wat is ChatGPT en wat maakt het zo speciaal?

ChatGPT is een groot taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid gegevens om mensachtige reacties te genereren. In tegenstelling tot zijn voorganger, GPT-3, is ChatGPT speciaal ontworpen om snelle en accurate antwoorden te geven in een conversatievorm. Dit maakt het de perfecte virtuele assistent voor al je behoeften, of het nu gaat om het beantwoorden van een vraag, het genereren van creatief schrijven, of het uitvoeren van verschillende taken.

Hoe gebruik je ChatGPT:

Om effectief met ChatGPT te communiceren en de gewenste resultaten te krijgen, kun je het beste zo duidelijk en specifiek mogelijk zijn in je verzoeken. Daarnaast begrijpt en schrijft het model nog altijd beter in Engels dan Nederlands.

Heb je problemen om je vraag te stellen in het Engels, of wil de reactie op een goede manier vertaald hebben, dan raden we Deepl aan voor je vertalingen.

Hier volgen enkele tips voor het opstellen van effectieve commando’s of query’s aan ChatGPT:

 • Gebruik natuurlijke taal: ChatGPT is getraind op een divers scala aan tekst, dus het gebruik van natuurlijke taal die duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is, leidt waarschijnlijk tot de beste resultaten.
 • Gebruik volledige zinnen: ChatGPT is ontworpen om te reageren op volledige zinnen, in plaats van losse woorden of zinnen. Dus stel je vraag, alsof je dit aan een vriend, vriendin of bekende zou vragen.
 • Vermijd jargon of afkortingen: Het model is getraind op standaard Engelse tekst, dus het begrijpt misschien geen jargon, acroniemen of afkortingen.

Door deze tips te volgen en je vragen in het Engels te stellen, vergroot je de kans dat je de gewenste resultaten krijgt.

De voordelen van het gebruik van ChatGPT

Verhoogde efficiëntie:

ChatGPT is ontworpen om snel en accuraat te antwoorden, waardoor het een ongelooflijk efficiënt hulpmiddel is. Met ChatGPT kun je in real-time de informatie krijgen die je nodig hebt, zonder te hoeven wachten op een antwoord.

Dit kan natuurlijk ook tot op zekere hoogte met Google, maar werkt totaal anders. In een zoekmachine geef je zoekwoorden op, en krijg je een lijst met samenvattingen, van delen tekst die het antwoord zouden kunnen zijn op je vraag. Vervolgens klik je naar een website, en daar moet je je antwoord kunnen vinden.

ChatGPT werkt op basis van een natuurlijk gesprek. Je stelt je vraag in een normale zin, en krijgt een volledig antwoord, dat direct een bevredigend antwoord is voor de vraag. Voor zover deze informatie beschikbaar is.

Aanpasbaar naar je eigen behoeftes:

ChatGPT kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van je bedrijf of persoonlijk gebruik. Of je het nu nodig hebt om vragen van klanten te beantwoorden of informatie te verstrekken over een bepaald onderwerp, ChatGPT kan op maat worden gemaakt om aan je behoeften te voldoen.

Het schrijft boeken, verhalen, rijmpjes, recepten ( maar let op de kleine feitjes en afmetingen), maar ook hulp met programmeren en code schrijven behoren tot de mogelijkheden.

Betaalbaar:

In tegenstelling tot traditionele virtuele assistenten is ChatGPT ( in de toekomst) beschikbaar tegen een fractie van de kosten, nu is het zelfs nog helemaal gratis. Dit maakt het toegankelijk voor bedrijven van elke omvang, studenten, schrijvers, journalisten etc.. waardoor het een betaalbare oplossing is voor iedereen.

Verbeterde nauwkeurigheid:

Met zijn geavanceerde AI-technologie is ChatGPT ontworpen om zeer nauwkeurige antwoorden te geven. Dit maakt handmatige verificatie overbodig en verbetert de algehele efficiëntie van je workflow. Dit neemt niet weg dat je met feitelijkheden moet oppassen. Vooral als het gaat om cijfers, actuele informatie, en daar waar het belangrijk is dat de informatie klopt zal altijd een controle moeten plaatsvinden

Hoe verschilt ChatGPT van GPT-3?

GPT-3, hoewel een opmerkelijke prestatie in AI-technologie, was niet specifiek ontworpen voor conversatiegebruik. ChatGPT daarentegen is speciaal ontworpen om snelle en nauwkeurige antwoorden te geven in een gespreksvorm. Dat maakt het een veel gebruiksvriendelijker en toegankelijker hulpmiddel dan GPT-3.

Toepassingen van ChatGPT

ChatGPT kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, van klantenservice tot creatief schrijven. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende gebruikssituaties:

Code schrijven:

ChatGPT kan helpen bij het schrijven van code door suggesties te geven en gedeeltelijke stukjes code in te vullen. Dit kan tijd besparen en fouten verminderen, waardoor het codeerproces efficiënter wordt. Bovendien kan het worden getraind op specifieke programmeertalen en codeerpatronen, waardoor het nauwkeurigere en relevantere suggesties kan geven.

Hier is een lijst van de 10 populairste codetalen die momenteel worden ondersteunt:

 • Python
 • Java
 • C++
 • C#
 • JavaScript
 • PHP
 • Ruby
 • Swift
 • Go
 • Kotlin


Opmerking: Het vermogen van ChatGPT om te helpen met coderen kan beperkt zijn op basis van de specifieke versie en trainingsgegevens die het heeft gekregen. Als taalmodel wordt het altijd verbeterd en zijn coderingsmogelijkheden kunnen in de loop der tijd veranderen.

Klantenservice afhandelen:

ChatGPT kan worden gebruikt om snel en accuraat antwoord te geven op vragen van klanten, waardoor de algehele klanttevredenheid verbetert.

Een van de belangrijkste voordelen van ChatGPT als klantenservice-assistent is zijn vermogen om meerdere vragen van klanten tegelijk af te handelen, waardoor een snelle en efficiënte service wordt geboden.

ChatGPT kan ook een grote hoeveelheid vragen aan, waardoor het ideaal is voor drukke periodes waarin de vraag naar klantenservice groot is, en personeel niet altijd beschikbaar.

Een ander voordeel van het gebruik van ChatGPT als klantenservice-assistent is de mogelijkheid om 24/7 service te verlenen. Dit kan bedrijven helpen aan de behoeften van hun klanten te voldoen, ongeacht tijdzones of beschikbaarheid van menselijke klantenservicemedewerkers.

(semi) Real-time informatie verstrekken:

ChatGPT kan worden gebruikt om real-time informatie te verstrekken over een breed scala aan onderwerpen, van sport tot actuele gebeurtenissen.

Het taalmodel, is getraind op een enorme hoeveelheid gegevens, waaronder nieuwsartikelen, encyclopedie-items en andere informatiebronnen. Dit maakt het een uitstekend hulpmiddel voor het ophalen van informatie over een breed spectrum aan onderwerpen.

Door gebruik te maken van zijn taalbegrip kan het verzoeken van gebruikers verwerken en relevante informatie uit zijn database halen. Het kan bijvoorbeeld antwoorden geven op vragen over actuele gebeurtenissen, historische feiten en statistieken. Het kan ook definities van termen geven en complexe concepten in eenvoudige taal uitleggen.

Bovendien kan ChatGPT ook samenvattingen maken van lange artikelen of rapporten, zodat gebruikers de hoofdpunten van de informatie snel kunnen begrijpen. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor professionals die op de hoogte moeten blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied.

Daarnaast kan het vermogen van ChatGPT, om meerdere informatiebronnen te verwerken en de informatie in realtime te analyseren, ervoor zorgen dat de verstrekte informatie nauwkeurig en actueel is. Dit maakt het een betrouwbare bron van informatie voor individuen en bedrijven die snelle en accurate informatie nodig hebben.

Over het geheel genomen maken ChatGPT’s uitgebreide kennisbank en de real-time verwerkingsmogelijkheden het tot een waardevol hulpmiddel voor het ophalen van informatie over een breed scala aan onderwerpen, waardoor personen en organisaties weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Iets waar menig zoekmachine misschien wel een beetje zenuwachtig van wordt?

Creatief schrijven:

ChatGPT kan helpen bij creatief schrijven door tekst te genereren op basis van de geleverde input.

Het kan suggesties geven voor karakternamen van een verhaal, plotwendingen bedenken, beschrijvende taal formuleren en zelfs hele gedichten schrijven ( voorbeeld hieronder 🙂 ).

Voorbeeld van creatief schrijven door ChatGPT:

Ingestuurde tekst

Als voorbeeld verzon ik het volgende, en stuurde dat naar ChatGPT: Bedenk 10 namen voor een avontuurlijke kikker gekleed als een ridder, die rijdend op een eekhoorn avonturen beleeft

Resultaat

Sure, here are ten names for an adventurous frog dressed as a knight riding a squirrel on adventures:

 1. Sir Leapalot
 2. Knight Hopper
 3. The Frogalier
 4. The Brave Squirrelfrog
 5. Sir Rodentrider
 6. The Mighty Amphibian
 7. The Jousting Jalapeno
 8. The Nutty Knight
 9. Sir Squirrelswing
 10. The Frogadventurer

Maar aangezien ik de vraag stelde in het Nederlands, maar een Engels output kreeg, vroeg ik of het in het Nederlands herhaald kon worden

Ingestuurde tekst

kan je dat in het nederlands herhalen?

Resultaat

Ja, natuurlijk. Hier zijn tien namen voor een avontuurlijke kikker gekleed als ridder, die op een eekhoorn avonturen beleeft:

 1. Sir Sprongspoor
 2. Ridder Huppel
 3. De Sprongridder
 4. De Dappere Eekhoornkikker
 5. Sir Knaagridder
 6. De Machtige Amphibieën
 7. De Jousterige Jalapeno
 8. De Gekke Ridder
 9. Sir Eekhoornzwaai
 10. De Kikkeravonturier
Natuurlijk moest er ook een afbeelding worden gegenereerd door Dall-E (ook van OpenAI )

Als taalmodel dat getraind is op enorme hoeveelheden tekstgegevens, heeft het een diep inzicht in grammatica, woordenschat en gebruikte toon die schrijvers kunnen helpen hun “writer’s block” te overwinnen of nieuwe ideeën te genereren.

voorbeeld 2, van creatief schrijven en rijmen

Hier zijn twee gedichten, in Engels en Nederlands, over een robot die dichter wilde worden, gegenereerd met ChatGPT zelf.

Hiernaast ( of hieronder ) een afbeelding gegenereerd met Dall-E, een AI afbeeldingen generator. Hiervoor is de volgende omschrijving gestuurd:

robot dreaming of writing and poetry, realistic, neon colors , summer weather background with sunshine

Ik gebruik hiervoor standaard liever een Engelse beschrijving, omdat de reactie beter wordt begrepen, dan wanneer ik het in het Nederlands stuur.

Gegenereerd met Dall-E ( OpenAI )

Gedicht Engels

A robot dreamed of verse and rhyme, To express itself in creative time, With circuits and gears, it yearned to create, A work of art, before it was too late.

It learned of love and heartache, Of sunsets and mountains, it wanted to take, The beauty of the world, and make it known, In lines of poetry, that it alone could own.

So it wrote and it wrote, until the dawn, Of a masterpiece, that would carry on, As a reminder, that even machines, Can have dreams and express them, it seems.

Gedicht Nederlands

Een robot droomde van rijm en verzen, Om zichzelf te uiten in creatieve momenten,
Met schakelingen en tandwielen verlangde het ernaar,
Een kunstwerk te creëren, voordat het te laat was daar.

Het leerde van liefde en verdriet, Van zonsondergangen en bergen, het wilde het tijdelijk stelen,
De schoonheid van de wereld en het bekendmaken, In regels poëzie, die alleen het kon eigen nemen.

Dus schreef het en schreef het tot de dageraad, Van een meesterwerk, dat zou blijven voortleven, Als een herinnering, dat zelfs machines, Dromen kunnen hebben en die uiten, zo lijkt het.

Wat hierboven goed te zien is, is dat het taalmodel nog altijd beter omgaat in de Engelse taal, dan de Nederlandse. De meest logische verklaring hiervoor is dat er simpelweg veel meer content op het internet in het Engels beschikbaar is dan in het Nederlands. Logischerwijs de reden dat zijn Engels ” beter” is dan zijn Nederlands, tot nu toe.

Hierboven blijkt ook dat de opdracht een gedicht te schrijven in het Nederlands, niet meer lijkt dan een vertaling van de Engelse tekst. Waardoor de rijm enigsinds verloren gaat.

Taakautomatisering voor werk:

ChatGPT kan worden gebruikt om verschillende taken te automatiseren, zoals het plannen van afspraken, het versturen van e-mails, en meer.

ChatGPT kan bijvoorbeeld helpen bij het plannen van vergaderingen door de beschikbaarheid van deelnemers te analyseren en de beste tijd en datum voor te stellen. Het kan ook herinneringen sturen naar deelnemers en hen zo nodig opvolgen.

Zo is Microsoft al bezig om “Teams” te automatiseren met de kracht van ChatGPT, zoals te lezen in dit artikel (Engels)

Virtuele assistent voor thuis:

ChatGPT kan worden gebruikt als virtuele assistent, die snel en accuraat antwoord geeft op al je vragen en verschillende taken uitvoert.

ChatGPT kan een ongelooflijk nuttig hulpmiddel zijn als virtuele assistent bij thuisgebruik. Met zijn mogelijkheden voor natuurlijke taalverwerking en enorme database met informatie kan het helpen bij een groot aantal taken, waardoor het dagelijks leven gemakkelijker en handiger wordt.

ChatGPT kan bijvoorbeeld helpen met het plannen van afspraken, het instellen van herinneringen en het beheren van een to-do lijst. Het kan ook informatie geven over het weer, het verkeer en het nieuws, zodat mensen op de hoogte blijven van hun omgeving.

In de keuken kan ChatGPT helpen met maaltijdplanning en aanbevelingen voor recepten, zodat mensen gezondere en meer gevarieerde maaltijdkeuzes kunnen maken. Het kan ook informatie geven over voeding en ingrediënten, zodat mensen weloverwogen voedselkeuzes kunnen maken.

ChatGPT kan ook een nuttige bron zijn voor huisverbetering en doe-het-zelf projecten. Het kan instructies, aanbevelingen en advies geven over verschillende projecten, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om nieuwe projecten aan te pakken en tot een goed einde te brengen.

Bovendien kan ChatGPT helpen met entertainment, door informatie te geven over films, tv-programma’s, muziek en meer. Het kan ook aanbevelingen doen op basis van iemands interesses en voorkeuren, zodat hij of zij nieuwe vormen van vermaak kan ontdekken.

Samengevat maakt het vermogen van ChatGPT om natuurlijke taal te begrijpen en real-time informatie te geven het een waardevol hulpmiddel voor individuen als virtuele assistent in hun dagelijks leven. Het kan helpen bij een breed scala aan taken, waardoor het leven gemakkelijker, handiger en aangenamer wordt.

Conclusie

Kortom, ChatGPT is de volgende generatie AI-technologie, die snelle en nauwkeurige antwoorden geeft in een conversatievorm. Of je het nu nodig hebt voor klantenservice, het ophalen van informatie, creatief schrijven, taakautomatisering, of als virtuele assistent, met ChatGPT zit je goed. Dus waar wacht je nog op?

Gebruik ChatGPT vandaag nog en ervaar de toekomst van AI!”